Skip to main content

Boekomslag_-_kopieIn ‘De Verhalen van Amersfoort’ worden bijna alle sagen en legendarische gebeurtenissen verteld die zich in Amersfoort en haar directe omgeving hebben afgespeeld.
Lees meer over de vele wonderen die Maria in Amersfoort heeft gedaan en over de gruwelijke heksenvervolgingen die hier in de zestiende eeuw hebben plaatsgevonden. Geniet ook van de sage van het Laakmannetje, dat spookt rondom het riviertje de Laak en lees over de heks van de Monnikendam, die graag de ziel van haar geliefde monnik had willen bezitten. Lees ook over de excentrieke Gartje Platvoet die door elke Hooglander voor heks werd aangezien. Natuurlijk vertel ik ook het verhaal van hoe de Amersfoorters aan hun naam van Keitrekkers zijn gekomen!

Bij de legendarische gebeurtenissen geef ik  een eigenzinnige en op symboliek gebaseerde interpretatie, om zo iets meer te begrijpen van de mentaliteit van de vroegere Amersfoorter.
Als verhalenverteller en begeleider van stadswandelingen ben ik al vele jaren bezig met mijn passie voor de verhalen van de stad Amersfoort. Nu is er eindelijk hèt boek met al mijn inspirerende en spannende Amersfoortse vertellingen!  Het boek bevat naast enkele historische afbeeldingen ook fraaie illustraties, gemaakt door Marloes Messemaker en Meidi Goh.

Hier kan je alvast een paar hoofdstukken uit het boek lezen: Eén legendarische gebeurtenis: Dansen als katten en bijten als wolven en één sage: De duivelbanner van de Kamp

Boek kopen

Je kunt het boek bestellen via de uitgever voor 15,42 euro exclusief verzendkosten. Je kunt ook via mail (abedeverteller@hotmail.com) contact opnemen met de auteur voor een gesigneerde versie. Het boek ligt ook te koop bij de VVV in Amersfoort.
Je kan me natuurlijk ook inhuren om het boek tot leven te brengen door middel van een verhalende stadswandeling door Amersfoort!

Duivelbanner

Illustratie van Marloes Messemaker

belegering - kopie

Illustratie van Meidi Goh

Recensie van Javanne Vannede
Vermakelijk, kort en krachtig en helemaal uit de oude doos. Wat ben ik blij dat er iemand is die volksvertellingen – of het nou lijkt op mythen of gebaseerd is op historische details- heeft neergeschreven. Nederland is een land waar de mensen de neiging hebben te vergeten dat ze wel degelijk een geschiedenis hebben! Abe zorgt ervoor met dit boek dat enkele verhalen niet verloren zullen gaan. Dit was Nederland vroeger: Dit was Amersfoort.

Zijn schrijfstijl is als dat van een verteller. Als je houdt van volksverhalen, legenden en folklore zal dit boek je zeker aanspreken. Verwacht geen ellenlange verhalen met lange diepe zinnen: die zijn niet nodig. Abe geeft alle details die de tijd hebben getrotseerd en verteld ons zo op sprookjes-wijze ieder verhaal van begin tot eind. Los van de verhalen heeft hij korte uitleggen staan over de waarschijnlijke achtergrond en origine van deze verhalen. De bronnen heeft hij keurig vermeld en het geheel is opgefleurd door fraaie illustraties. Het is een sagen boek zoals een sagen boek hoort te zijn, en voor ieder met een interesse in sagen, sprookjes, mythen, Amersfoort of gewoonweg de Nederlandse geschiedenis is dit boek een aanrader.