Skip to main content

wijsheid van bomen 001Als verhalenverteller en als begeleider van bomenwandelingen ben ik al vele jaren bezig met mijn passie voor bomen en kruiden. Mijn kennis over folklore, mythologie en symboliek van bomen en kruiden heb ik opgeschreven in twee boeken. In 2012 verscheen ‘De symboliek van bomen’ over de bomen (en enkele planten) van de Keltische bomenkalender.  In 2015 is hier het boek ‘De wijsheid van bomen en kruiden’ bijgekomen. Ik vertel hier o.a. over heksenkruiden en sint-Janskruiden en over de belangrijke bomen linde, beuk en taxus.

In deze twee boeken behandel ik het karakter en de betekenis van de belangrijkste cultische bomen en kruiden aan de hand van hun verhalen, rituelen, uiterlijk en gebruik. Ik vertel in ‘De symboliek van bomen’ o.a. over de maagdelijke berk, koning eik, de wijze hazelaar en het oude vliermoedertje.
In ‘De wijsheid van bomen en kruiden’ vertel ik over het wonderlijke alruinmannetje, de wijsheid van de beuk, over de linde als boom van de liefde en de taxus als boom van dood en wedergeboorte. Ook alle kruiden van de midzomer en de kruiden van de heksenzalf komen aan bod.

In de boeken worden de bomen en kruiden eerst kort omschreven, vervolgens wordt hun rol in het volksgeloof, de mythologie en de rituelen behandeld. Je leert over de berk en haar zuiverende heksenbezem, over de lijsterbes als beschermster tegen kwade elfen. Je hoort over de es als de kosmische boom Yggdrasil en over de connectie tussen meidoorn en heks; zij werd vroeger de heggerijdster genoemd. Lees ook over koning eik, die telkens door de bliksem wordt getroffen en over zijn relatie met de maretak. Verder behandel ik de oeroude band tussen hulst en midwinter en waarom de hazelaar de koning der slangen onder zijn wortels heeft en wat hem zo wijs maakt.

Bomenboek

Dit en nog veel meer kom je te weten over het karakter en de symboliek van bomen. Je gaat ze leren waarderen, herkennen en misschien wel liefhebben zoals ik ze liefheb.

Hiernaast heb ik ook een belangrijke bijdrage geleverd aan het boek ‘Kosmische bomen’ dat eind 2016 is uitgekomen bij de uitgeverij Dabar-Luyten. Dit boekje is prachtig geïllustreerd met vele foto’s van bomen en bevat een uitgebreid artikel van mijn hand over de betekenis van de wereldboom. (Dit boek is helaas uitverkocht, maar het desbetreffende artikel is ook te vinden in mijn nieuwste boek ‘De kracht van symbolen’.)

Je kunt het boek ‘De wijsheid van bomen en kruiden’ via deze link bestellen.

Het boek ‘De symboliek van bomen’ is via deze link te bestellen. Beide boeken kosten 15 euro per stuk exclusief verzendkosten.

Je kunt de boeken ook persoonlijk bij mij kopen tijdens een bomenwandeling of vertelling. (Zie optredens van Abe voor data) De boeken zijn ook te bestellen door mij een mail te sturen. Dan stuur ik ze – desgewenst voorzien van een handtekening van de schrijver – naar je op.