Skip to main content
klaver drieKlaver vier brengt geluk zeggen ze. Wie deze bij zich draagt kan dwars door een betovering heen kijken en wordt niet bedrogen. In een Duitse sage laat een tovenaar een haan een balk in de bek dragen. Iedereen verwondert zich, behalve een meisje dat een mand met klaver- waaronder een klaver vier – draagt. Zij ziet dat de haan slechts een strootje draagt.. (2) Het klaverplantje wordt in diverse talen ook wel hazenpootje genoemd – naar de vorm van het bloemhoofdje – en wordt als vanouds met geluk in verband gebracht. (1) Toch is de oudste geluksbrenger eerder een klaver drie!

 

Mogelijk is er een verband tussen het Engelse ‘shamrock’ voor klaver en ‘sham’ wat bedrog en betovering betekend. (3) Dit woord stamt van het Ierse ‘seamroch’ wat verwant is met het Arabische ‘shamrakh’. Deze stond voor de drievoudige hartvorm die o.a. te vinden is in de klaver drie en de drielobbige lelie. Deze symboliseerden de yoni van de drievoudige maangodin. (4) De klaver heeft inderdaad vaak de hartvorm die universeel gezien wordt als de vorm van de vulva en de billen van met name de Godin als moeder aarde. Daarnaast is de klaver een drieblad , zij is de ‘trefoil’. tre is drie, foil is blad, drieblad. Hierdoor staat zij specifiek voor de drie-eenheid van de Godin als maagd, moeder en oude vrouw.
Hier tegenover staat een mannelijke betekenis van klaver als knots. De naam klaver is afgeleid van het Latijn; ‘clave trinodis’. Dit is tevens de naam van de boomknots van Hercules! Deze knuppel had drie dikke wortels (tri nodis). (5) Tegelijk betekend ‘clave’ in het Latijn ook sleutel. Oude sleutels hadden inderdaad vaak een klaversymbool op de steel. (6)

clubsOok in het kaartspel is klaver ‘clubs’ oftewel de knuppel! De kaart ziet eruit als een zwarte klaver met drie blaadjes, maar in de tarot is het een duidelijke knots of staf. Hij is het teken van het element vuur. Zowel de sleutel als de knuppel zijn fallische emblemen die staan voor de mannelijke viriliteit en daadkracht. Ze zijn de sleutel tot het hart!
De connectie met geluk wordt nu duidelijk: de klaver met de steel als de sleutel of staf met de drie bladen als harten aan het uiteinde zijn sleutel en slot ineen. Symbool van het harmonische samenvloeien van man en vrouw of beter gezegd mannelijke en vrouwelijke energieën, en dat brengt vruchtbaarheid en geluk!

Chlwch en Olwen

olwen-2Met de klaver zijn drie opmerkelijke Keltische (bijna) goddelijke personen geassocieerd.
Ten eerste is er de onbereikbare maagd uit het verhaal van Chlwch en Olwen uit de Welshe verhalenbundel de Mabinogion. Zij heet Olwen, wat ‘zij van het witte spoor’ betekend.
‘Four white trefoils sprang up behind her wherever she went; and for that reason she was called Olwen’ (7)
Het spoor van witte klaver zou kunnen corresponderen met de Melkweg. (8) Olwen wordt gezien als een meibruid. Een godin die past bij de lentetijd. Haar vader is de reus ‘Meidoorn’, die haar pas laat huwen als haar vrijer vele beproevingen heeft doorstaan. Als haar witte pad inderdaad de Melkweg is dan is de beproeving groot, want de Melkweg is de weg die de zielen na hun dood af moeten leggen naar het gat in de nachthemel waarachter de zielenwereld of hemel zit.

Trefuilngid – Treochair 

Vervolgens is er een Ierse middeleeuwse tekst die spreekt van een reusachtige man die tijdens een vergadering in Tara opdoemt om de kruisiging van Christus en zijn hellevaart aan te kondigen. Hij heeft een tak met noten, appels en eikels bij zich, als teken dat hij van de Andere wereld komt. Hij noemt zichzelf Trefuilngid – Treochair; de drievoudige drager van de drievoudige sleutel. Maar ‘trefuiln’ is ook de Ierse naam voor klaver drie (vergelijk tre-foil)! Hij opent daarmee de poort waardoor de zon kan opkomen en weer ondergaan. Deze drievoudige sleutel is een fallisch embleem. Hij is te vergelijken met de drietand die Poseidon, Hades, Shiva en de duivel dragen. (9) Deze Trefuilngid Treochair is ook te vergelijken met Hercules en zijn driepuntige knots. Het lijkt mij niet toevallig dat zowel het Latijnse ‘clave’ als het Ierse ‘trefuiln’ klaver en sleutel betekenen!
keyHet is de sleutel die het drievoudige hart of yoni-embleem van de drievoudige Godin kan openen. Omdat de Godin drievoudig is heeft zij voor haar rituele bevruchting ook een God nodig met een drievoudig geslacht! Met deze drievoudige sleutel of staf kan haar drievoudige yoni gevuld en haar drievoudige hart doorboort worden! (10)
Trefuilngid Treochair opent met deze sleutel moeder aarde om de zon geboren te laten worden. Als de zon ondergaat wordt de aarde als Godin opnieuw geopend, nu om de zon op te slokken. De derde sleutel kunnen wij niet zien, dit is de sleutel die het exacte middelpunt van de aarde verenigt met het exacte middelpunt van de hemel als de zon op zijn hoogtepunt is.

Sint Patrick

St Patrick Shamrock ImageDe derde Keltische grootheid die geassocieerd wordt met de klaver is Sint Patrick, de patroonheilige van Ierland. Hij zou aan de Ieren de drie-eenheid hebben uitgelegd aan de hand van een klaverblad. Ook zou hij de slangen uit Ierland hebben verdreven met een staf die de vorm had van een klaverblad. (11) Echter de klaver werd ook in de pre-Christelijke tijd al gezien als heilig. In die tijd zullen de slangen zich eerder om de druïdenstaf gewonden hebben als teken van paring en bevruchting. Binnen het christendom echter werd de slang van de aardegodin als duivels gezien.

Patrick komt van Pater oftewel vader. Mogelijk is Patrick een Keltische pendant van Liber Pater. Op de naamdag van sint Patrick (17 maart) werd door de straten van Rome ter ere van Liber Pater een gigantische fallus gekroond met een yonische bloemenkrans door de straten gevoerd. (12) De oorspronkelijke Keltische vadergod de Dagda bevruchtte de godin met zijn achtpuntige knots. De staf van de christelijke Patrick is onvruchtbaar. Hij propageerde het celibaat en de steriele, puur mannelijke drie-eenheid van de vader, de zoon en de heilige geest. Dit is een dramatische omkering van de oorspronkelijke betekenis van het klaverblad als symbool van bevruchting. Het alomtegenwoordige paradijselijke geluk van de klaver drie bracht in het christendom geen geluk meer. Geluk werd een uiterst zeldzaam fenomeen voor wie een klaviertje vier vond, als symbool van het mannelijke kruis. Zo verdreef het de betovering uit de wereld, samen met de slang uit het heidense paradijs..

Noten:
1) http://www.volkoomen.nl/T,%20U/trifolIUM.htm Wie dus het geluk zoekt dmv een hazenpootje hoeft slechts klaver vier bij zich te dragen..
2) Compendium van rituele planten 586
3) Het is ’t symbool voor Ierland, net als de distel dat is voor Schotland, de Roos voor Engeland en de prei (sic!) voor Wales..
4) Walker – Encyclopedia 930
5) Bloemen taal en symboliek 91
6) http://www.1911encyclopedia.org/Key
7) Mabinogion 111
8) R. Graves – White Goddess 86
9) Walker – Encyclopedia 1016 en Matthews – Encyclopedia of celtic wisdom 106
10) Walker 931 en meer plastisch; de duivel zou een drievoudige fallus hebben voor de drie openingen van de vrouw.. http://www.washingtonpost.com/wp-srv/style/longterm/books/chap1/deathof.htm
11) De Cleene – Compendium 582
12) Walker – lemma Patrick

Join the discussion 2 Comments

  • Marulein says:

    Al mijn vragen beantwoord en meer!

  • Jan koers says:

    Op de makelaar of staaf op de nok van het schuurdak bij Friese boerderijen bevindt zich de makeaar of staaf met aan het uiteinde een conusvorm die vaak drievoudig is en het klavertje drie kan voorstellen, dus een drievormige fallus.

Leave a Reply