Skip to main content

In mijn vierde boek ‘Witte wieven, weerwolven en waternekkers’ (uitgegeven oktober 2017) geef ik een uitgebreide beschrijving van alle honderdveertig elfen, geesten en andere wonderlijke wezens uit de Nederlandse en Vlaamse volkscultuur. In tien hoofdstukken worden de belangrijkste wezens tot in detail beschreven. Je leert de geschiedenis en symboliek kennen van de waternekker en de weerwolf, de kabouter en de witte wieven, de alven en de nachtmare.

Elfen bedriegen je ogen, weerwolven kunnen letterlijk uit hun vel springen, maren bezorgen je nachtmerries en kabouters geven je huis overvloed en zegen. Zo heeft elk wezen een bijzondere invloed op zijn omgeving en op de mens in het bijzonder. Door de verhalen over al deze geesten en elfen te onderzoeken maak je kennis met een verloren mentaliteit waarin de natuur nog bezield was. Sagen vertellen over de bovennatuurlijke ervaringen die mensen honderden jaren geleden hebben gehad en onder woorden hebben proberen te brengen. Uiteindelijk resulteerde dit in een sagencorpus met meer dan honderdveertig elfen en geesten in het Nederlandse taalgebied! In het laatste hoofdstuk wordt dit legioen van wonderlijke figuren opgesomd. Je maakt kort kennis met de Rogge-brommerd , de hommelstommel en de smakhak, de sommeltjes en de aulken, Kalle met de Haak, Schele Guurte en vele anderen. Het boek is voorzien van historische illustraties en heeft een literatuurlijst. Alle hoofdstukken hebben een notenapparaat.

Dit is mijn vierde boek. Hiernaast ben ik auteur van drie boeken waarin verhalen en symboliek een grote rol spelen: ‘De symboliek van bomen’, ‘De wijsheid van bomen en kruiden’ en ‘De verhalen van Amersfoort’. Onder andere door mijn professie als verhalenverteller en mijn achtergrond in de geschiedenis heb ik een expertise weten op te bouwen op het gebied van de diepere betekenis van symbolen en verhalen. In ‘Witte wieven, weerwolven en waternekkers’ (ondertitel: Een beschrijving van alle geesten, elfen en andere wonderlijke wezens uit Nederland) doe ik grondig onderzoek naar de betekenis van de elfen en geesten uit de sagen van het Nederlandse taalgebied.

Je kunt het boek ‘Witte wieven, weerwolven en waternekkers’ bestellen via deze link. Het boek kost 17,43 euro per stuk exclusief verzendkosten.

De boeken zijn ook bestellen door mij een mail te sturen. Dan stuur ik ze – desgewenst voorzien van een handtekening van de schrijver – naar je op.
Je kan het boek ook persoonlijk bij mij kopen tijdens een lezing of vertelling. (Zie optredens van Abe voor data)

Hier een recensie van dit boek:

De titel “Witte wieven, weerwolven en waternekkers” met ondertitel “Een beschrijving van alle geesten, elfen en andere wonderlijke wezens uit Nederland” van Abe J. van der Veen trok meteen mijn aandacht toen ik het op de website van de uitgeverij opmerkte. Toen het boek aankwam, was mijn eerste indruk: mooi naslagwerk. En dat is het ook. Het leest vlot en is overzichtelijk. Het werk is ook niet te lang, namelijk 187 blz, dus je loopt er niet in verloren. Het werk is in paperback uitgegeven via mijnbestseller.nl en kost 17,43 euro. Het boek is duidelijk ingedeeld. Je moet niet zoeken achter de informatie, die ook helder en overzichtelijk is weergegeven. Bij elk hoofdstuk en elk wezen staan leuke beschrijvingen en anekdotes, gevolgd door een misschien voor sommige ogen, iets te klein gedrukte lijst met referenties, verder opzoekwerk mogelijk maakt, als je er zin in hebt.

Ik geef toe dat dit werk me aangenaam verrast heeft, gezien het me toch dingen heeft bijgebracht in een materie die me al een tijdje bezig hield. Zo worden weerwolven bijvoorbeeld anders uitgelegd, dan zoals je ze zal kennen uit de horror literatuur. Ook de informatie over de duivel, witte wieven, reuzen en hunnen, … teveel om op te noemen is op originele wijze en helder gebracht. Het is een naslagwerk, dat niet zo leest. Het neemt je mee in de verhalen en leest niet als een droge encyclopedie.

Het woordenboek met namen van wezens achteraan vond ik erg handig en ik vind het ook tof dat er vergelijkingen en verwijzingen gemaakt worden naar wezens uit andere culturen. Het is opvallend hoe deze folklorefiguren Europa binden, als je het boekje grondig doorneemt. Zelf ben in niet van Nederland, maar van Vlaanderen, maar geef toe dat de meeste wezens in het boek beschreven regio overlappend zijn en ook voor mij herkenbaar.
Zo ben ik bijvoorbeeld de “korenwolf” anders gaan bekijken. Ik dacht in oorsprong dat het een biertje was, vernoemd naar de wilde hamsters die hier leven, maar blijkbaar zit ik nog niet helemaal juist. Dus ga je wandelen op velden, wegen of aan het water en vraag je je af wat je begluurd of benaderd? Dan is dit boek ook een handig formaat om in je tas of rugzak bij te hebben om na te gaan wie of wat je belager is en hoe die eventueel te verschalken.

Martine Pauwels