Bio Abe de Verteller

foto: Django Roberts

Ik werd in 1970 geboren in de Friese hoofdstad Leeuwarden als Abe Jasper van der Veen. Mijn jeugd bracht ik door in het kleine dorpje Ryptsjerk. Ik was een dromer en hield vooral van muziek en boeken lezen. Na het VWO ging ik in 1990 geschiedenis studeren in Groningen. Ik deed daar o.a. onderzoek naar heksenprocessen, riddercultuur en modern vampirisme. In diezelfde periode ontdekte ik door de jongerenkampen van het IVN mijn liefde voor de natuur en voor het verhalen vertellen. Daar was het gezellig vertellen bij het kampvuur. In 1999 werd dit naar een professioneel niveau gebracht door als verhalenverteller te werken in de Keltische tuin van Hortus Haren. Iets later bedacht ik op Ecolonie mijn artiestennaam Abe de Verteller. Na wat omzwervingen verhuisde ik in 2000 naar Amersfoort en daar woon ik nog steeds. Vanaf 2003 volgden de eerste optredens op grote festivals zoals Elf Fantasy Fair, Keltisch Midzomerfestival, Eigentijds Festival, Midwinterfair en Castlefest. Het optreden op dit soort festivals was zeer succesrijk. Op vele festivals treed ik nu – met tussenpozen – al vele jaren op. En het balletje bleef rollen. Ook vele particulieren wisten mij te vinden voor een verhaal op hun feest of speciale gelegenheid. Vele jaren bleef het verhalen vertellen voor mij een bijbaan naast mijn werkzaamheden bij o.a. BSO Panta  Rhei en bureau Monumentenzorg Amersfoort, maar in 2011 werd het tijd om fulltime professional verhalenverteller te worden en dat ben ik tot op de dag van vandaag. In 2012 heb ik mijn eerste boek uitgebracht: De symboliek van bomen, hierna volgden nog drie andere boeken over symboliek en verhalen en een vijfde boek is op komst. In 2016 werd ik verkozen tot beste entertainer van het jaar tijdens de Fantasy Awards en in 2020 ontving ik mijn diploma voor de opleiding Healing en Reading. Zo blijf ik bezig met mijn persoonlijke en professionele ontwikkeling. Verhalen vertellen blijft echter de kern en de basis van mijn bezigheden. Ik zal dat dan ook blijven doen tot mijn laatste snik!

De passie van het vertellen

Foto: Jan Gnodde

Waarom ben ik zo aan het verhalen vertellen verknocht geraakt? Vertellen is mijn grote passie. Soms zit ik zo in mijn verhaal dat het voelt alsof ik er zelf in ronddwaal! Tegelijk vind ik het ook heerlijk om met mijn publiek te spelen. Ze te laten lachen of te doen ontroeren. Elke keer is het vertellen voor mij een spannend avontuur. Geen verhaal is elke keer hetzelfde en ik kan mijzelf verrassen met een nieuwe wending of grap in het verhaal. Bijna elke maand vind ik toch weer mooie, vertelbare nieuwe verhalen uit de wereld van sagen, mythen en sprookjes. Als ik vertel, zie ik de handelingen voor mij gebeuren en voel ik er de emoties bij. Soms duurt het – na afloop van het optreden – een poos voor ik weer aangeland ben, omdat het verhaal mij nog zo in zijn grip heeft.

De verhalen geven mij inzichten in hoe de wereld draait. Zij zijn voor mij poorten naar de innerlijke, energetische werkelijkheid. Voor mij zijn de wezens uit de oude verhalen; de draken, heksen, elfen, reuzen en goden op een bepaald niveau werkelijk. Mythen, sagen en sprookjes zijn voor mij een onuitputtelijke bron van inzicht en wijsheid. Ik houd van een publiek dat actief wil luisteren en het verhaal naar binnen durft te brengen. Dan is het alsof ik gevoed wordt en het verhaal moeiteloos ontstaat. Dan kan die bijzondere trance van de verteller ontstaan.

Wie mij als verhalenverteller wil zien optreden kan me mailen of bellen. Voor een vriendelijk bedrag kom ik ook bij jou mijn verhalen vertellen! (zie contact en prijslijst)